Skip to main content

Tine de Moor keynote spreker bij werkbezoek Koninklijk paar aan Duitsland

Tine de Moor is keynote speaker bij een werkbezoek dat Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima brengen aan de Duitse deelstaten Rijnland-Palts en Saarland. Het Koninklijk paar heeft haar gevraagd in te gaan op de coöperatieve gedachte anno 2018. Die kans liet laat ze niet onbenut. “Burgercollectieven zijn in opkomst. Het is een alternatieve derde "route" tussen marktoplossingen en staatsbemoeienis. En relevanter dan ooit, nu vrije markten en overheden tegen hun grenzen aanlopen.”

200 jaar na de oprichting van de Raiffeisen Bank en de start van de coöperatieve gedachte in deelstaat Rheinland-Pfalz, zijn ideeën over zelfbestuur door samenwerking en collectieve actie weer springlevend, aldus de Moor. Dit geldt in Duitsland en in Nederland nog sterker dan in andere landen in Europa. Beleidsmakers zijn daar nog onvoldoende van doordrongen. Dat moet veranderen. “Dus toen het Hof mij vroeg of ik een lezing en workshop wilde geven, hoefde ik geen moment na te denken. Ik kreeg carte blanche om interessante organisaties uit heel Nederland mee te nemen. Dat is precies wat we in Utrecht graag willen met onze HUB Future of Citizen-based Initiatives. Zorgen dat coöperaties, beleidsmakers en wetenschappers van elkaar kunnen leren, over de grenzen van landen en disciplines heen.” 

De Moor gaat er in haar speech op in hoezeer het aantal coöperaties is gegroeid. Dat geldt voor verschillende sectoren, variërend van de energiesector tot broodfondsen van ZZP’ers. Dat biedt perspectief. “Aanvankelijk waren er drie zorgcoöperaties in Nederland”, aldus De Moor. “Nu zijn het er meer dan 300. Dat geeft de benodigde kritische massa om ook op beleidsniveaus serieus genomen te worden.”

De Moor wil met de lezing en workshop, waaraan deelnemers meedoen van bv. dorpscoöperatie Klooster&Buren maar ook van Achmea en FloraHolland, bereiken dat beleidsmakers burgercoöperaties serieus nemen. Ook wil ze verbindingen leggen tussen de grote bedrijven die ontstaan zijn vanuit een coöperatieve gedachte, zoals de Raiffeisen Bank, en bottom-up initiatieven die de voorbije 10 jaar ontstonden en nu steeds belangrijker worden.

Dat ze als Vlaamse is gevraagd om tijdens een bezoek van het Nederlandse Koninklijk paar met Duitsland verbindingen te leggen, vindt ze grappig. Het ligt wel voor de hand. De Moor is internationaal een van dé experts als het gaat om burgercollectieven. Vorige jaar organiseerde ze de grootste conferentieop het terrein van commons ter wereld. Recent werd een aflevering van Tegenlichtaan haar onderzoek gewijd. Die aflevering is vanwege grote internationale belangstelling sinds deze week (internationale World Commons Week) ook met Engelse ondertiteling beschikbaar. 

In het kader van de “World Commons Week” zal De Moor op 12 oktober om 13.00 Nederlandse tijd het webinar' Back on the agenda! Learning from the historical commons for a sustainable future' verzorgen tijdens een unieke 24-uurs serie van webinars, gegeven door experts op het gebied van commons van over de hele wereld.